Η Ιερά Μονή Ζωοδόχο Πηγής Σικίνου, τίμησε την ιερά μνήμη του κτήτορος της Όσιου Ανθίμου Κουρούκλη, του Τυφλού, το εσπερας της 4ης Σεπτεμβρίου, ημέρας Κοιμήσεως του Οσίου, με την τέλεση ιεράς Αγρυπνίας, κατά το Αγιορείτικό Τυπικό, η οποία ολοκληρώθηκε με μοναστηριακή δοχή στο Αρχονταρίκι της Μονής, με τη μέριμνα της Ηγουμενευούσης Μοναχής Δωροθεας.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Χώρας Σικίνου, στην πλέον ολιγάνθρωπη Ενορία της Μητροπόλεως, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', με τη συμμετοχή των Εφημερίων της νήσου και του Αρχιμ. Ιγνατίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, και τη συμμετοχή της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, μετ' αδελφών της περί αυτήν Μοναστικής Αδελφότητος, της Μοναχής Καικιλίας, της Υπεύθυνης της υπό ανασύσταση Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Μοναχής Δωροθέας και της Μοναχής Φωτεινής, από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μακράδων Κέρκυρας, οι οποίες έψαλαν στο ιερό Αναλόγιο, και την παρουσία του Δημάρχου Σικίνου κ. Βασ. Μαράκη, του διατελέσαντος Δημάρχου Σικίνου, του Διευθυντού των Σχολείων Σικίνου και πολλών πιστών και μικρών παιδιών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε και συνεχάρη τους δύο Εφημερίους της νήσου, Πρωτοπρεσβυτέρους Σπυρίδωνα Βουρλάκο και Θεόδωρο Αρσενικό για το έργο τους και ιδιαίτερα τους παραστάντες Σικινίους, οι οποίοι επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν στο μικρό και απομακρυσμένο νησί τους, παρά τις πολλές δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, φυλάσσοντας τις Θερμοπύλες της εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης.
Το θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιγνάτιος, αναφερθείς στη σημασία και τη δύναμη της πίστεως στη ζωή των πιστών!
Ήδη ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' πλέει προς Ερμούπολη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αφίχθη σήμερα, νωρίς το πρωί, στη Σίκινο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παντανάσσης-Τιμίου Συαρού, με τη συμμετοχή των δύο Εφημερίων της νήσου, Πρωτοπρεσβυτέρων Σπυρίδωνος Βουρλάκου και Θεοδώρου Αρσενικού, και την παρουσία της προεστώσης της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, Μοναχής Δωροθέας, όλων Εκπαιδευτικών και των μαθητών όλων των βαθμιδων της Εκπαίδευσης, συνολίκά 17, και των Σικινίων πιστών.
Στη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄αναφέρθηκε στη σημασία και το ρόλο του Τιμίου Σταυρού στην καθημερινή ζωή των πιστών και, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα, προσέθεσε:" Όπως κάθε πατέρας αγαπάει όλα τα παιδιά του, αλλά έχει αδυναμία στα μικρότερα, έτσι και εγώ, ως Πνευματικός σας Πατέρας, αισθάνομαι ιδιαίτερη αδυναμία στα μικρότερα νησιά της Μητροπόλεως, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο, για να επισκεφθώ τα οποία δεν φεἰδομαι κόπου και ταλαιπωρίας, μετερχόμενος κάθε τρόπο και μέσο για να βρεθώ κοντά σας. Γι' αυτό και σήμερα ευχαριστώ το Θεό, διότι με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού με αξίωσε να ευρίσκομαι μαζί σας, να αντικρίζω τα πρόσωπά σας και τα φωτεινά πρόσωπα των παιδιών μας και να εύχομαι για σας".
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τίμησε με το Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας τον επί δεκαετίες χρηματίσαντα Επίτροπο του Ναού, κ. Φωτιο Αρσενικό, τον εκ Σικίνου ορμώμενο Αγιογράφο κ. Κωνσταντίνο Διβόλη, ο οποίος αγιογραφεί δωρεάν τον Ιερό Ναό Παντανάσσης-Τιμίου Σταυρού και τον κ. Μάρκο Ζαγοραίο, ο οποίος επί δεκαετίες διηκόνησε την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Σικίνου και τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου.
Διένειμε δε σε όλους τους μαθητές τσάντες με σχολικά είδη και σε όλο το εκκλησίασμα, μαζί το αντίδωρο και κλάδο βασιλικού, εικόνες της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Ακολούθως, η αγία Εικόνα μετεφέρθη, κατά το επιχώριο εκκλησιαστικό έθος, στο σπίτι του νέου Πανηγυρά, στο οποίο θα παραμείνει για ένα χρόνο κατά τον οποίο θα τελούνται εκκλησιαστικές Ακολουθίες.
Ήδη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ κατευθυνεται πρός Μύκονο.

https://www.imsyrou.gr/index.php/extensions/eidiseis-2018/6101-pandimos-i-sikinos-eortase-tin-pagkosmio-ypsosi-tou-timiou-stavrou

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', μετέβη υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Σίκινο και στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής -Χρυσοπηγής, έκειρε απόψε, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, σε Μεγαλόσχημη Μοναχή τη μέχρι σήμερα δόκιμη Μοναχή Μυροφόρα, η οποία επί δύο χρόνια με θυσιαστικό φρόνημα εγκαταβιοί στην υπό ανασύσταση Ιερά αυτή Μονή, με την συμπροσευχητική συμμετοχή των δύο Εφημερίων του νησιού, Πρωτοπρεσβυτέρων Σπυρίδωνος Βουρλάκου και Θεοδώρου Αρσενικού, του Αρχιμ. Ιγνατίου, της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος Μοναχής Καικιλίας και Μοναζουσών της Ιεράς Μονής και Μοναχής από Μοναστήρι της Κέρκυρας, και με την παρουσία του Δημάρχου Σικίνου κ. Β. Μαράκη, του προοδοιπορήσαντος Δημάρχου και πολλών Σικινίων, οι οποίοι με κατάνυξη και ενδιαφέρον παρακολούθησαν την καινοφανή για το νησί τελετή Μοναχικής Κουράς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στην ευλογία, που σηματοδοτεί για τη Σίκινο η κουρά Μοναχής στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, η πρώτη μετά τη βίαιη διάλυση της από τη Βαυαρική Αντιβασιλεία, το 1833, και στην προ τεσσαρακονταετίας ανάληψη από τον ίδιο, ως Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, με την ευλογία του αοιδίμου Προκατόχου του Δωροθέου Α' , του τιτάνιου έργου της αναστηλώσεως της Μονής, σε συνεργασία με ευσεβείς Σικινίους.
Απευθυνόμενος στη νέα Μοναχή, στην οποία έδωσε το μοναχικό όνομα Δωροθέα, της έδωσε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές για την θεοφιλή άσκηση της ισαγγέλου Μοναστικής Πολιτείας και της ευχήθηκε δύναμη και κάθε ευλογία, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στη μεγάλη ευθύνη, που ανέλαβε, της πνευματικής ανασυγκρότησης της Μονής, υπό δύσκολες συνθήκες.
Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, στη Χώρα της Σικίνου, και αμέσως μετά θα επιστρέψει ακτοπλοϊκώς στην Ερμούπολη.

https://www.imsyrou.gr/index.php/extensions/eidiseis-2018/5945-koura-monaxis-ystera-apo-200-xronia-stin-iera-moni-xrysopigis-sikinou